Start Deserti Kolači Domaći keksići sa čokoladom i lešnicima

Domaći keksići sa čokoladom i lešnicima

  • Pixabay

Sastojci:

150g maslaca
100g smeđeg šećera
80g šećera
1 jaje
ekstrakt vanile
220g brašna
so
soda bikrbona
60g čokolade za kuvanje
60g lešnika

Priprema:

1. Da napravite domaći keks prvo umutite razmekšan maslac sa šećerom i smedjim šećerom. Dobro ga umešajte da dobijete kremastu masnu smesu. Dodajte jedno jaje i dve kašike ekstrakta od vanile pa dobro promešajte da se smesa izjednači.

2. Pomešajte 220g brašna sa pola kašičice soli i pola kašičice sode bikarbone. Ovu mešavinu dodajte u maslac i dobro promešajte da dobijete jednolično meko lepljivo testo.

3. Masno testo podelite na dva dela u jedan deo dodajte grubo iseckane lešnike i dobro promešajte da se testo izjednači. U drugi deo masnog testa za keks dodajte iseckanu čokoladu i dobro promešajte. Svaki deo testa za domaći keks pokrite folijom i ostavite pola sata u frižideru da se malo stegne i odstoji.

4. Od pripremljenog testa za keks pravite loptice veličine oraha i redjajte ih na ravnu tepsiju koju ste obložili pek papirom. Vodite računa da ostavite dovoljno mesta izmedju kuglica pošto će se testo malo razliti tokom pečenja. Od ove dve smese testa za keks bude otprilike 30 kuglica, a dobijete dve vrste domaćeg keksa, keks sa komadićima čokolade i keks sa lešnikom.

5. Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite keks 12 minuta. Gotov keks ostavite da se ohladi i služite ga uz čaj ili šolju mleka. Odličan domaći keks koji može dugo da ostane svež.

Napomena: Lešnik nismo pržili pošto se peče u rerni zajedno sa keksom.

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net