Sastojci:
za koru
– 500 g spanaća
– 100 g margarina
– 80 g brašna
– 4 dl mleka
– 5 jaja
– so
za fil
– 400 g švapskog sira
– 300 g praške šunke
– 2 dl pavlake
– 5 kiselih krastavaca
Priprema:
Kora:
1. Spanać očistiti, oprati i kratko blanširati u ključaloj vodi. Zatim ga ocediti od suvišne tečnosti i sitno iseckati.
2. U manjoj šerpi otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti.
3. Dodati seckani spanać, pa postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
4. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
5. Žumanca dodati u ohlađenu smesu od spanaća, posoliti po ukusu i dobro izmešati.
6. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
7. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu od spanaća i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
8. Pečenu koru prekriti vlažnom krpom i ostaviti je da se ohladi. Potom je vertikalno preseći napola kako bi se dobile dve kore.
Fil:
1. Prašku šunku i kisele krastavce iseći na kockice.
2. Pavlaku i švapski sir dobro umutiti, te 1/3 izdvojiti i ostaviti sa strane. U preostali deo dodati prašku šunku, kisele krastavce i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Jednu polovinu kore premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.
2. Zatim naneti preostalu smesu od pavlake i sira, pa ravnomerno rasporediti po kori.
3. Staviti u frižider da se stegne te iseći na kocke i poslužiti.
Foto: Guliver/Thinkstock
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net