Sastojci:
za koru I
– 4 jajeta
– 4 kašike šećera
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 2 ravne kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo
– 1 dl mleka
za koru II i III
– 6 belanaca
– 300 g šećera
– 100 g mlevenih prženih lešnika
– 4 kašike brašna
za fil I
– 200 g čokolade za kuvanje
– 6 dl slatke pavlake
– 100 g bele čokolade
– 100 g seckanih prženih lešnika
fil II
– 6 žumanaca
– 5 kašika šećera
– 2 kašike gustina
– 5 dl mleka
– 100 g mlevenih prženih lešnika
– 1 kašika kakaoa
– 150 g margarina
ostali sastojci
– 1 kesica instant kapućina
– 2 dl vode
– 4 dl slatke pavlake
Priprema
Kora I:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, brašno, gustin, mleko, prašak za pecivo i kakao. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za tortu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Za kore II i III:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 3 belanceta u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti sve vreme.
2. U šlag od belanaca dodati 2 kašike brašna i 50 g mlevenih lešnika, te polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu za tortu i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Od preostalog materijala na isti način
ispeći još jednu koru.
Fil I:
1. Čokoladu i slatku pavlaku kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa. Ostaviti da se ohladi, a potom mikserom umutiti u čvrst šlag.
2. Dodati rendanu belu čokoladu, seckane lešnike i polako promešati.
Fil II:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti ostatak mleka, žumanca, šećer i gustin. Dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
3. Pripremljenu smesu ostaviti da se ohladi, dodati margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati mlevene lešnike i kakao, te dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Instant kapućino razmutiti u vodi.
2. Prvu koru poprskati sa 1 dl pripremljenog kapućina i premazati filom I, preklopiti korom II, premazati filom II i prekriti korom III. Poslednju koru poprskati ostatkom kapućina.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati tortu i dekorisati po želji.