Sastojci:
za testo
– 400 g brašna
– 10 g suvog kvasca
– 2 jajeta
– 3 kašike šećera
– 1/2 kašičice soli
– 100 g putera
– 2 dl mleka
za premaz
– 300 g džema od višanja
za preliv
– 200 g krem sira
– 3 kašike putera
– 120 g šećera u prahu
– 1 dl slatke pavlake
– 2 kašike limunovog soka
– 2 vanil-šećera
Priprema
Testo:
1. Sjediniti puter i mleko, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer ne rastopi. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati suvi kvasac, so, šećer, 1 jaje i smesu od mleka i putera pa promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
Preliv:
1. Umutiti krem sir sa omekšalim puterom, vanil-šećerom, slatkom pavlakom, šećerom u prahu i sokom od limuna da bi se dobila fina kremasta smesa.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 1,5 cm. Premazati džemom od višanja i urolati. Rolnu iseći na svakih 6 cm da bi se dobili manji pužići.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa u nju poslagati oblikovane pužiće. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.
3. Poslužiti ih tople prelivene smesom od krem sira.