Start Zimnica Mnogo ukusniji: Pekmez od šljiva pripremljen u rerni

Mnogo ukusniji: Pekmez od šljiva pripremljen u rerni

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Pekmez od šljiva pripremljen u rerni – sastojci:
3 kg šljiva (stenlejka ili savka)
1 kg šećera
1.5 dl ruma
Vanilin šećer i cimet (po želji)

Šljive dobro operite, stavite na kuhinjsku krpu i posušite (možete ih i ostaviti da se same osuše). Izvadite koštice iz šljiva i preplovite ih. Kada budete pripremali voćke, odbacite sve one koje su oštećene ili crvljive. Ipak, najbolje bi bilo da su šljive što mekanije.

Rernu zagrejte na 200C. Šljive pomešajte sa šećerom (i vanilinim šećerom, ako koristite), pa stavite u duboku tepsiju sa poklopcem (što dublju imate). Ipak, pazite da tepsija ne bude pretrpana, jer će pekmez krčkati i mogao bi vam isprskati rernu.

Pročitajte još…Trikovi i saveti: Kako da skuvate savršeni pekmez + recepti

Poklopite tepsiju i stavite je na sredinu rerne. Držite poklopljeno prvih 30 minuta pečenja, pa promešajte šljive. Ostavite da se krčka u rerni još 2 do 2,5 sata, bez poklopca, mešajući povremeno.

Kada primetite da se pekmez zgusnuo dodajte rum (i cimet), pa pecite još 10 minuta. Izvadite iz rerne, pa pekmez sipajte u sterilizovane tople tegle i konzervirajte kao i inače.