Start Deserti Torte Torta od šumskog voća

Torta od šumskog voća

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašika kristal šećera
4 kašike brašna
1 dl mleka
1 kašika kakaoa
2 kašike mlevenih lešnika
1 prašak za pecivo

Za fil:
500 g maskarpone sira
4 dl slatke pavlake
350 g zamrznutog šumskog voća
2 pune kašike gustina
2 šlag fiksa
200 g šećera u prahu

Priprema:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg,
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, brašno, mleko, kakao i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca, mlevene lešnike i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru poprečno preseći napola, kako bi se dobile dve kore.

Fil:
1. Šumsko voće izmiksati, sjediniti sa šećerom i kuvari na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se šećer ne otopi.
2. Dodati gustin i nastaviti sa kuvanjem dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati šlag fiks i još malo mutiti. Zatim dodati maskarpone sir, ohlađenu smesu od šumskog voća i polako promešati.

Finalni potupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu. Preko kore sipati polovinu pripremljenog fila i poravnati.
2. Prekriti drugom korom, naneti ostatak fila i dekorisati po želji.