Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1/2 praška za pecivo
0,5 dl mleka
Za fil:
5 žumanaca
6 kašika šećera
3 vanil-šećera
4 kašike gustina
5 dl mleka
250 g putera
150 g čokolade za kuvanje
Ostali sastojci:
200 g “pti ber” keksa
mleka po potrebi
4 kašike marmelade
od jagoda
2 šlag krema od čokolade
2 šlag krema od vanile
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i ulje uz neprestano mućenje.
2. Dodati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Veći okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C 20 min.
4. Pečenu koru izbockati čačkalicom i poprskati mlekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka pa dodati šećer i vanil-šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti gustin i žumanca sa preostalim mlekom pa sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U topao fil dodati iseckani puter i omekšalu čokoladu te mešati dok se puter i čokolada ne rastope.
Finalni postupak:
1. Umutiti šlag krem od čokolade sa malo mleka (manje nego što je predviđeno na uputstvu sa kesice). Na isti način umutiti i šlag krem od vanile.
2. Koru vratiti u kalup za tortu pa je premazati polovinom fila od čokolade. Preko fila rasporediti keks natopljen mlekom i premazati ga marmeladom od jagode. Zatim naneti preostali fil od čokolade.
3. Krem šlagom od čokolade premazati tortu i dekorisati je krem šlagom od vanile.