Kupovni čokoladni namazi i kremovi su vrlo ukusni, ali često nezdravi, pogotovo zbog raznih aditiva koji se dodaju u njih.Domaću varijantu čokoladnog krema možete pripremiti veoma lako, a ukusom ćete biti oduševljeni.
Sastojci:
400 g iseckane mlečne čokolade
50 g crne čokolade
1 šolja pečenih lešnika bez ljuske
4 kašike maslinovog ili kokosovog ulja
4 kašike šećera u prahu
1 kašika kakaoa
1 kašičica vanila ekstrakta
Priprema:
Komadiće čokolade stavite u posudu na pari i mešajte dok se čokolada ne otopi. Kad se otopila, čokoladu otavite da se prohladi.
Lešnike koje ste prethodno prepekli i oljuštili stavite u blender i sitno sameljite u mlinu za kafu. Trebalo bi da budu što sitniji, a ukoliko imate prosesor za hranu, možete ih samleti sve dok ne dobijete fini krem od lešnika.
U blender dodajte otopljenu čokoladu, ulje, šećer, kakao i vanilu pa ponovo sve izmešajte i ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom.
Pripremljeni namaz sipajte u teglicu i ostavite da se ohladi, a zatim čuvajte u frižideru. Mada verovatno neće dugo potrajati.