Start Glavna jela Meso Mleveno meso u bešamel sosu

Mleveno meso u bešamel sosu

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
500 g mlevene junetine
2 glavice crnog luka
5 krompira srednje veličine
1 kašika mlevene paprike
3 kašike paradajz pirea
5 kašika ulja
mešavina začina, biber

Za beli sos:
80 g putera
4 kašike brašna
5 dl mleka
150 g kačkavalja
2 žumanceta
muskatni oraščić
mešavina začina
biber

Priprema:
1. Krompir očistiti i iseći na kriške, crni luk iseći na kockice, kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, potom dodati mleveno meso i dinstati dok ne promeni boju.
3. Dodati mlevenu papriku, paradajz pire i začine po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pripremljen krompir napola obariti u slanoj vodi, a zatim ga ocediti.
5. U manjoj posudi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. U zapršku postepeno dolivati mleko i mešati sve dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati kačkavalj, muskatni oraščić i začine po ukusu. Skloniti sa ringle, dodati žumanca i polako promešati.
6. U vatrostalnu posudu sipati trećinu pripremljenog sosa, naneti mešavinu krompira i fila od mesa, te preliti ostatkom sosa. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.