Sastojci:
Za koru:
7 belanaca
5 žumanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
3 kašike kakaoa
6 kašika vode
1 prašak za pecivo
Za fil:
1 l mleka
180 g griza
250 g margarina
180 g šećera u prahu
4 vanil-šećera
2 žumanceta
2 kašike šećera
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g margarina
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje mikserom.
2. U šam od belanaca dodati žumanca lagano mešajući, zatim postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo uz neprestano mešanje varjačom. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 ˚C oko 20 minuta.
Fil:
1. U šerpu sipati mleko, dodati vanil-šećer i ostaviti da proključa. Zatim dodati griz i nastaviti sa kuvanjem uz lagano mešanje najmanje 10 min. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti 2 žumanceta sa 2 kašike šećera pa skuvati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati u smesu od žumanaca, a zatim postepeno dodavati kašiku po kašiku griza uz neprestano mućenje mikserom.
Finalni postupak:
1. Preko pečene kore premazati fil od griza.
2. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom pa preliti fil i ostaviti da se stegne.