Banane će duže potrajati ako ih kupite još zelene i pravilno ih čuvate.
Šta treba da uradite?
Nakon kupovine zelenih banana, pažljivo odvojite svaki komad. Oko peteljke banane dobro omotajte plastičnu foliju pa je stavite na uobičajeno mesto u posudu s voćem.
Zašto ovaj trik uspeva?
Kroz vrh banane ispušta se hormon etilen koji je glavni razlog za brzo kvarenje voća. Da bi produžili rok trajanja banane, treba usporiti proces ispuštanja ovog hormona.
Šta uraditi s prezrelom bananom?
Čak i ako imate u domu prezrelu bananu, nemojte je bacati u smeće. Naprotiv, umesto toga pripremite neku ukusnu poslasticu.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!