Sastojci:
4 orade
2 paradajza
1 veza peršuna
4 čena belog luka
200 ml maslinovog ulja
prstohvat bosiljka
mešavina začina
Prilog
600 g krompira
150 g čeri paradajza
2 struka mladog luka
3 kašike jabukovog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
suvi začin
Priprema:
1. Orade očistiti od krljušti i odstraniti im utrobu a zatim ih oštrim nožem unakrsno zarezati sa obe strane.
2. Paradajz iseći na kockice, a beli luk i peršun što sitnije iseckati.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti paradajz, peršun, beli luk, maslinovo ulje i mešavinu začina po ukusu pa izmešati.
4. Dobijenom mešavinom preliti ribu i ostaviti je u frižideru da se marinira najmanje 2 časa.
5. Potom odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju mariniranu ribu. Preliti je preostalom marinadom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Prilog
1. Krompir oguliti i obariti u komadu, a zatim ga ocediti od suvišne tečnosti. Ostaviti ga da se ohladi i iseći na kolutove.
2. Čeri paradajz preseći napola, a mladi luk iseći na kolutove.
3. Sjediniti krompir, paradajz, mladi luk, maslinovo ulje, jabukovo sirće i začine po ukusu pa polako promešati.
4. Pečenu ribu poslužiti uz prilog od krompira.