Start Restoranski vodič Ivana Selakov: Probala sam kobasicu od irvasa i meso od medveda

Ivana Selakov: Probala sam kobasicu od irvasa i meso od medveda

Pevačica Ivana Selakov rođena je u Beogradu, a svoje detinjstvo provela je u Somboru. Nakon srednje škole vraća se u prestonicu gde je diplomirala Dizajn zvuka i muzičku produkciju na Akademiji umetnosti. Bila je članica ženskog muzičkog sastava “Beauty Queens”, da bi se nakon raspada grupe otisnula u solo vode. Ova šarmantna devojka može se pohvaliti jednim od najlepših glasova na estradi, a da li će se pohvaliti i svojim kulinarskim umećima, saznajte u nastavku…

Foto: Hello!
Foto: Hello!

Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
– Umem da kuvam i mama me je naučila tome još dok sam bila gimnazijalka. Nisam neko ko baš skroz uživa u kuvanju, najviše iz razloga što mi to oduzima puno vremena za pripremu, a posle i za raspremanje i pranje prljavog suđa. Umem da spremam i slaniše i slatkiše, s tim da češće kuvam slana jela. Kada znam da taj dan nemam obaveza, onda se upustim u avanturu kuvanja i improvizovanja u kuhinji. Pre nekoliko meseci sam imala maniju pravljenja pita pa sam bukvalno svaki dan pravila pitu drugog ukusa: sa višnjama, jabukama, bundevama, plavim patlidžanom, sirom…

Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mala bila izbirljiva?
– Na detinjstvo me podsećaju kuvana domaća jela kao što su: domaća supa, pasulj, paprikaš, punjene paprike… Gurman sam i uživam u hrani i svaki obrok mi je bitan ritual u danu.

Omiljeni restoran, preporuka
– Volim da jedem po restoranima i isprobavam različita jela. U Beogradu ima mnogo dobrih restorana, a ja bih izdvojila “Hacijendu Rodizio” gde odlazim kad želim da jedem kvalitetno meso jer imaju specijalitet “Rodizio” koji se sastoji sa preko 10 različitih vrsta mesa koje služe na štapovima i moram da priznam da retko ko može da pojede tu porciju.

hacijenda

Koje restorane posećuješ kada si u inostranstvu?
– U inostranstvu uživam u isprobavanju nekih novih jela pa sam tako probala u Finskoj i kobasicu od irvasa i meso medveda. Na Tajlandu i u Singapuru sam uživala u njihovoj kuhinji punoj soja sosa, povrća i indijskog oraha i u specijalitetima od krabe. Ove godine sam posetila i Kinu pa sam probala i čuvenu pekinšku patku koja je ukusna ali previše masna za moj ukus. Takođe, tamo sam probala i zmiju koja se prodaje obmotana na štapiću i pečena na žaru, ali je ukus loš. Moj Peđa je čak u restoranu naručio goluba i probala sam od njega zalogaj, a ukus podseća na piletinu.

Da li vodiš računa o ishrani?
– O ishrani ne vodim računa i uživam u svakom zalogaju. Variram u kilazi 2-3kg gore ili dole, ali to mi zavisi isključivo od toga koliko se krećem i imam obaveza tih dana.

Omiljena kuhinja
– Omiljene kuhinje su mi italijanska i tajlandska. Italijanska zbog njihovih pasti, a tajlandska zbog jela koja su zdrava i puna povrća i piletine.

Slani ili slatki specijaliteti?
– Podjednako volim i slano i slatko i ne mogu da zamislim potpun obrok ako nije završen slatkišem.

Da li postoji nešto što nikada ne bi pojela?
– Ne volim griz, sutlijaš, slaninu, jagnjeće i svinjsko pečenje…

Omiljeni recept
Taljatele sa lososom, sosom od pavlake, belog luka, rukole
Sastojci:
– Malinovo ulje, 2 čena belog luka, 4 dl neutralne pavlake, 150 gr dimnjenog lososa, 1 limun, rukola, so, biber, 500 gr taljatela.
Priprema:
– Taljatelje skuvajte na uobičajeni način (u vodi koju smo posolili i dodali nekoliko kapi maslinovog ulja).
– U tiganj sipati maslinovo ulje na kojem ćete propržiti beli luk isečen na pola, koji ćete kasnije izbaciti jer služi samo radi arome.
– Zatim na vrelom ulju ispržiti lososa, a nakon toga dodati pavlaku i začine.
– Taljatele sa sosom servirati na tanjir, poprskati ih sokom od limuna, a na kraju ih posuti listovima sveže rukole.