Sastojci:
– 12 tankih kora za pitu
– 250 g feta sira
– 250 g mladog sira
– 250 g švapskog sira
– 2 dl pavlake
– 2 dl kisele vode
– 0,5 dl ulja, so
za preliv
– 0,5 dl ulja
– 4 jajeta
– 2 dl mleka
– 2 dl kisele vode
Priprema:
1. U vanglici sjediniti feta, švapski i izmrvljeni mladi sir. Dodati pavlaku i malo soli po potrebi, ukoliko sir nije dovoljno slan, pa dobro izmešati da se dobije fina kremasta smesa.
2. Tepsiju nauljiti i u nju složiti jednu na drugu četiri kore za pitu, svaku poprskati uljem i kiselom vodom.
3. Preko četvrte kore premazati polovinu fila od sira te opet prekriti sa četiri kore poprskane uljem i kiselom vodom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti korama.
4. Filovanu koru iseći na krupnije kocke.
5. Posebno pripremiti preliv: umutiti jaja, ulje, mleko i kiselu vodu. Preliti preko pite i ostaviti je da miruje najmanje 60 min. da bi kore upile suvišnu tečnost (pitu takođe možete pripremiti
dan ranije i ostaviti u frižideru preko noći pa je ispeći ujutru). Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
6. Pečenu pitu prekriti suvom krpom i ostaviti je da se prohladi kako bi kore omekšale.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net