Start Deserti Torte Najlepše torte: Francuska torta

Najlepše torte: Francuska torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 16 jaja
– 280 g putera
– 280 g šećera u prahu
– 280 g čokolade
– 280 g brašna
– 3 kašike kuvane crne kafe
– 4 šlaga
– 3 dl mleka

Priprema
Kore:
1. Umutiti 280 g putera sa 140 g šećera u prahu.
2. U umućenu smesu dodati 140 g rastopljene čokolade i mešati dok se ne sjedini.
3. Zatim dodavati jedno po jedno žumance (8 žumanaca), 280 g brašna i čvrst sneg od 8 belanaca. Polako promešati varjačom da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Od pripremljene smese na izvrnutom plehu obloženom papirom za pečenje ispeći 7 tankih kora. Kore peći na 200˚C oko 7 min. Pečene kore uzdužne preseći napola kako bi se dobilo 14 kora.
Fil:
1. Sjediniti 8 žumanaca sa 140 g šećera u prahu i kuvati na pari. Pred kraj kuvanja dodati 140 g čokolade i 3 kašike crne kafe pa mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Posebno umutiti šlag sa mlekom te dodati u ohlađeni fil od čokolade i polako promešati.
Finalni postupak:
Korice tanko premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu. Preostalim filom premazati celu tortu i dekorisati po želji.