Start Deserti Torte Najlepše torte: Lokvanj

Najlepše torte: Lokvanj

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za kore
– 20 belanaca
– 4 žumanceta
– 20 kašika šećera
– 8 kašika brašna
za fil
– 16 žumanaca
– 300 g šećera
– 2 kesice pudinga od vanile
– 8 dl mleka
– 250 g margarina
– 125 g putera
– 1 kašika nes kafe
– 100 g badema
za dekoraciju
– 4 dl slatke pavlake

Priprema
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti pet belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati pet kašika šećer i mutiti sve vreme. Dodati jedno žumance i umutiti mikserom.
2. U pripremljenu smesu dodati dve kašike brašna i polako promešati varjačom.
3. Okrugli kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremlju smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
Fil:
1. Bademe obariti, oljuštiti i samleti na mašini za mlevenje.
2. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding od vanile i mleko, te kuvati na pari i mešati sve dok se ne zgusne.
3. Zgusnuti fil ostaviti da se ohladi, dodati margarin i puter, te umutiti mikserom.
4. Fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati nes kafu, a u drugi mlevene bademe.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od nes kafe i preklopiti drugom korom. Zatim naneti fil od badema i preklopiti trećom korom. Na kraju naneti žuti fil i preklopiti poslednjom korom.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati po želji.