Sastojci:
500 g fileta soma
300 g očišćenih račića
100 g putera
400 ml mleka
200 ml neutralne pavlake
100 g kačkavalja
rendana kora od 1 limuna
500 g belog krompira
150 g brašna + 2 kašike
5 jaja
mešavina začina
ulje
Priprema:
1. Filete soma iseći na krupnije komade i začiniti po ukusu.
2. Posebno umutiti 3 jajeta. Filete uvaljati u brašno, potom u umućena 3 jajeta i pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.
3. Sos sa račićima pripremiti na sledeći način – u manjoj šerpi otopiti 50 g putera, dodati 2 kašike brašna i kratko propržiti. Zatim sipati mešavinu mleka i neutralne pavlake pa dobro izmešati. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Zatim dodati račiće i začine po ukusu pa kuvati još 3 min. U gotov sos dodati rendani kačkavalj i koru limuna te promešati.
4. Krompir oguliti i iseći na kocke, a potom ga obariti u slanoj vodi. Ispasirati krompir te u njega dodati preostali puter 100 ml mleka i 2 jajeta, začiniti po ukusu i dobro izmešati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati pohovanu ribu. Preliti je sosom od račića. Pire krompir sipati u poslastičarski džak pa pomoću njega preko sosa naneti sloj krompira. Peći u zagrejanoj rerni na 200˚C dok ne porumeni.