Sastojci:
500 g testenine po želji
150 g mesnate slanine
2 srednje šargarepe
1 glavica crnog luka
50 g celera, ulje
2 čena belog luka
250 g pelata paradajza
1,5 dl belog vina
5 dl juneće supe iz kocke
1,5 dl mleka, so
1 kašika seckanog peršuna
150 g praške šunke
40 g parmezana
Priprema:
1. Mesnatu slaninu, šargarepu, celer i crni luk iseći na kockice. Beli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti slaninu da porumeni, dodati crni i beli luk, šargarepu i celer, pa kratko propržiti.
3. Dodati izmiksani pelat paradajza i belo vino. Dinstati na umerenoj temperaturi 5 min. dok alkohol ne ispari.
4. Nakon toga dodati mleko i juneću supu, pa nastaviti sa dinstanjem dok tečnost napola ne uvri.
5. Dodati prašku šunku, seckani peršun i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Testeninu obariti u slanoj vodi, a potom je ocediti od suvišne tečnosti.
7. Obarenu testeninu preliti pripremljenim umakom i posuti parmezanom.