Start Glavna jela Meso Sarma od slatkog kupusa

Sarma od slatkog kupusa

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 1 veća glavica mladog kupusa
– 600 g mlevene svinjetine
– 100 g pirinča
– 2 šargarepe
– 200 g bukovača
– 2 glavice crnog luka
– 2 kašike mlevene paprike
– 2 kašike brašna
– 1/2 kašike belog luka u prahu
– 1 l juneće supe od kocke
– 1 dl ulja
– mešavina začina
– biber

Priprema
1. Glavicu kupusa staviti u ključalu slanu vodu, te postepeno odvajati jedan po jedan omakšao list.
3. Crni luk i bukovače iseći na kocke, šargarepe izrendati na krupno rende.
4. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, zatim dodati bukaovače te i njih kratko propržiti. Dodati mleveno meso i nastaviti sa dinstanjem, uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
5. Kada meso bude napola dinstano, dodati pirinač, 1 kašiku mlevene paprike, začine po ukusu i nastaviti sa dinstanjem. 6. Na svaki list kupusa staviti kašiku mesnog fila i zaviti u sarmu.
7. U dublji lonac poslagati sarme, preliti ih junećom supom i kuvati na umerenoj temperaturi dok kupus ne omekša.
8. Na malo ulja propržiti brašno, dodati ostatak mlevene paprike, beli luk u prahu i promešati. Sipati 3 dl supe, dodati začine po ukusu i kuvati dok se ne zgusne.
9. Kuvane sarme poslagati u vatrostalnu činiju, preliti pripremljenom zaprškom i staviti u rernu da se zapeče.