Sastojci:
za kore
– 12 belanaca
– 12 kašika šećera
– 4 kašike brašna
– 240 g mlevenih lešnika
za žuti fil
– 12 žumanaca
– 10 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 2 vanil-šećera
– 4 dl mleka
– 200 g putera
za karamel fil
– 200 g šlaga
– 300 g šećera
– 2 dl mleka
– 150 g pečenih lešnika
za premazivanje
– 300 g šlaga
– 3 dl mleka
Priprema
Kore:
1. Umutiti 4 belanceta u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 4 kašike šećera neprestano muteći dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od belanaca dodati kašiku brašna i 80 g seckanih lešnika te promešati varjačom.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC 30 min. Na isti način ispeći još dve kore.
Žuti fil:
1. Sjediniti žumanca, šećer, mleko, brašno i vanil-šećer te umutiti mikserom. Zatim kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Puter penasto umutiti, dodati u ohlađeni fil od žumanaca i umutiti mikserom.
Karamel fil:
1. Šećer otopiti na umerenoj temperaturi da se karamelizuje. Dobijeni karamel izliti na nauljeni papir za pečenje i istanjiti. Sačekati da se ohladi, a potom ga izlomiti i ostaviti kratko u zamrzivaču. Potom ga samleti u supersecku.
2. Šlag umutiti sa mlekom pa u njega dodati seckane pečene lešnike i karamel i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je 1/2 žutog fila. Zatim rasporediti 1/2 karamel fila i preklopiti drugom korom. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Šlag umutiti sa mlekom i premazati preko torte. Dekorisati po želji.