Sastojci:
400 g spiralne testenine
400 g pelata paradajza
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
100 g šampinjona
100 g tanke suve kobasice
100 g mesnate slanine
1 kašičica šećera
1 feferona
1 kašika seckanog peršuna
40 g parmezana
25 g putera
4 kašike maslinovog ulja
mešavina začina, biber
Priprema
1. Šampinjone, slaninu i crni luk iseći na kockice, suvu kobasicu na kolutove, a feferonu i beli luk što sitnije iseckati.
2. Pelat paradajza izmiksati.
3. Na malo maslinovog ulja propržiti slaninu, crni i beli luk. Zatim dodati šampinjone te i njih kratko propržiti.
4. Dodati pelat paradajza i šećer pa dinstati na umerenoj temperaturi dok ne proključa.
5. Potom dodati kobasice, peršun i feferonu, začiniti po ukusu i kuvati na umerenoj temperaturi da se dobije željena gustina.
6. Testeninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, pa je procediti od suvišne tečnosti.
7. U fil od paradajza dodati obarenu testeninu i puter te polako promešati kako bi se puter otopio. Gotovu pastu posuti parmezanom.