Sastojci:
4 veće babure paprike
400 g mlevene junetine
50 g pirinča
1 manja glavica crnog luka
150 g šampinjona
3 dl soka od paradajza
30 g putera, ulje
2 kašike brašna
3,5 dl mleka, so
250 g kačkavalja
mešavina začina
Priprema:
1. Paprike babure preseći napola, a zatim ih kratko probariti u slanoj vodi.
2. Crni luk iseći na kockice, šampinjone na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga ocediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati mlevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi, dok meso napola ne omekša.
5. Potom dodati šampinjona te i njih kratko propržiti. Nakon toga dodati pirinač, 1 dl soka od paradajza i začine po ukusu te nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje i nastaviti sa kuvanjem dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja
dodati začine po ukusu.
7. Polovine paprika napuniti filom od mesa, preliti ih bešamel sosom i posuti kačkavaljem.
8. Vatrostalnu činiju nauljiti te u nju sipati preostali sok od paradajza. Poslagati punjene paprike i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 30 min.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net