Start Deserti Torta s višnjama i lešnicima

Torta s višnjama i lešnicima

Foto: Thinkstock

Sastojci:

Za kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
12 kašika mlevenog keksa
4 kašike brašna, ulje
Za žuti fil:
16 žumanaca
250 g šećera u prahu
200 g bele čokolade
250 g putera
100 g mlevenog keksa
Za čokoladni fil:
2 dl kisele pavlake
100 g mlečne čokolade
50 g šećera u prahu
Ostali sastojci:
5 dl slatke pavlake
300 g višanja
100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

1. Umutiti 4 belanceta u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati 4 kašike šećera uz neprestano mućenje mikserom. Potom dodati 3 kašike mlevenog keksa.
2. Zatim dodati 1 kašiku brašna.
3. Polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 12 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
5. Posebno pripremiti fil. Žumanca i šećer umutiti na pari te dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi pa dodati penasto umućeni puter i izmiksati. Na kraju dodati mleveni keks i promešati.
6. Posebno rastopiti mlečnu čokoladu sa šećerom u prahu. U prohlađenu smesu dodati kiselu pavlaku i promešati.
7. Prvu koru premazati 1/3 žutog fila i po njemu rasporediti malo oceđenih višanja.
8. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te 1/4 šlaga premazati preko višanja.
9. Preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja (kora, 1/3 žutog fila, višnje, 2/4 šlaga) ponoviti još jednom pa preklopiti trećom korom.
10. Zatim premazati filom od čokolade, rasporediti višnje te dodati 3/4 šlaga.
11. Preklopiti četvrtom korom pa celu tortu premazati preostalom žutim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
12. Kada se torta stegne, premazati je preostalm šlagom. Čokoladu rastopiti na pari te je izliti na papir za pečenje i poravnati. Ostaviti u frižideru da se stegne pa odgovarajućom modlom izvaditi zvezdice i njima dekorisati tortu.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net