Sastojci:
500 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
100 ml mleka
150 ml vode
100 ml ulja
1 kašičica soli
100 g kačkavalja
100 g mesnate slanine
1 jaje
kim
Priprema:
1. Slaninu sitno iseckati i kratko propržiti u tiganju da porumeni.
2. U dublju posudu sipati mlaku vodu, dodati izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, te dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
3. U vanglici sjediniti polovinu brašna, so, ulje, mleko i nadošao kvasac, te rukom promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Prekriti krpom i ostaviti da nadođe 30 min.
4. U nadošlo testo dodati ohlađenu slaninu i krupno rendani kačkavalj, pa premesiti i ostaviti da miruje 20 min.
5. Potom testo istanjiti na debljinu od 5 mm, presaviti više puta i ostaviti da miruje još 15 min.
6. Odstojalo testo istanjti oklagijom na debljinu od 1 cm, nožem utisnuti mrežu na površini testa, pa okruglom modlom oblikovati pogačice. Poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom i posuti kimom. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene.