Start Zanimljivosti Kako pšenica utiče na vaše zdravlje

Kako pšenica utiče na vaše zdravlje

Celo zrno pšenice bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima…

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Pšenica ima primenu u domaćinstvu i poslastičarstvu, s obzirom na korisna svojstva koja ima nakon kuvanja, bilo sa dodacima (mleveni orah, šlag i dr) ili bez njih. Kuvanoj pšenici se pridaju posebna dijetetska svojstva ne samo zbog sadržaja vitamina, minerala i drugih mikrooelemenata koje sadrži celo zrno (ali ne i beli hleb) već i zbog sadržaja biljnih vlakana koja veoma koriste održavanju pravilnog rada organa za varenje, a imaju i neka lekovita svojstva. Smatra se korisnom namirnicom, koja se može naći u svakoj većoj prodavnici.

S obzirom na to da se pšenica koristi direktno za kuvanje, bez posebne dalje dorade, postavljeni su oštriji uslovi kvaliteta. Za kuvanje je podesna i više cenjena pšenica »belija«, u stvari, meka pšenica.

Preporučuje se kupovina dobro zatvorenih i čistih pakovanja i to pakovanja kroz koja se može videti izgled pšenica. Zrna treba da su čista, krupna i ujednačena po boji i izgledu (»belija«) i bez stranih primesa (kamenčića, kvarna zrna, nagrižena zrna…).

Izbegavajte oštećena pakovanja iz kojih pšenica curi, kao i pakovanja koja sadrže strane primese i pšenicu sa izmenjenim mirisom i izgledom.

Pšenica, najviše od svih žitarica, sadrži pored skroba i puno belančevina velike biološke vrednosti. Masti se nalaze u klici, a mineralni sastojci u ljusci, tako da se i jedni i drugi u procesu mlevenja uklanjaju, delimično ili potpuno, zavisno od stepena ekstrakcije.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani