Ovo južno voće jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa.
Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Takođe, on smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora, a snižava i holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.
Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.
Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.
Napomena: Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno.
Kako da najlakše oljuštite kivi, te i kako vam on može pomoći protiv prehlade ili prilikom nege lica ili tela, kao i recepte za blistav ten i protiv celulita potražite OVDE
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net