Kada dođe hladno vreme, opasnost od infekcija povećava se čak nekoliko puta u odnosu na ostala godišnja doba. Da li znate da 100 g neobrađenog kiselog kupusa sadrži čak 20 g vitamina C? Osim toga, ovo zimsko povrće odličan je izvor vitamina A, kao i magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i kalijuma, natrijuma i folne kiseline.
Pročitajte i… Greške u pripremi hrane: 11 navika kojima unosite bakterije u organizam
Tokom zime, kada je izbor svežeg voća i povrća sveden na minimun, vrlo je korisno uvrstiti kiseli kupus u svakodnevnu ishranu. Pregršt vitamina i minerala čine kiseli kupus zimskom namirnicom broj jedan i prirodnim izvorom vitamina C, koji nam je i te kako potreban tokom zime, kako bismo se zaštitili od prehlade.
Pročitajte i… Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta
Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina namirnica gde je čovek uspeo da poboljša, odnosno da poveća njena nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu, zbog čega poboljšava pamćenje.
Šta još leči kiseli kupus pogledajte OVDE