Većina voća i povrća koje kupujemo tretirana je raznim vrstama pesticida. Iako je njihova uloga da zaštite plod, pesticidi mogu biti vrlo opasni za zdravlje. Iako je tretirane namirnice gotovo nemoguće potpuno očistiti od hemikalija, postoje načini kojima ih možete ukloniti iz namirnica
1. Ispiranje i sušenje
Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi pre konzumacije. No, puno jači učinak imaćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.
Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljito ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za suđe).
Ovaj metod idealan je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.
2. Namakanje
So je nekada služio kao konzervans, te ima snažan antibakterijski učinak. No, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica.
U veći lonac natočite mlaku vodu i dodajte kašiku soli te kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta.
Ovaj metod idealan je za zeleno lisnato povrće poput blitve i spanaća te zelja, brokolija i karfiola, ali ne i za gljive.
3. Sprej protiv pesticida
– 1 šoljica mlake vode
– 2 kašike sode bikarbone
– 2 kašike limunovog soka
Sastojke sipajte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte te pošpricajte namirnice. Nakon što odstoji 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i sveže.
Sprej je idealan za zelenu salatu i radić, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.