Sastojci:
Za kore:
100 g čokolade za kuvanje
70 g margarina
5 jaja
150 g šećera
prstohvat soli
3 kašike brašna
1 kašika prezli
1 prašak za pecivo
100 g mlevenih lešnika
Za fil:
400 g maskarpone sira
4 dl slatke pavlake
4 kašike eurokrema
150 g seckanih lešnika
Za preliv:
1,5 dl mleka
3 kašike ruma
2 kašike šećera
Za dekoraciju:
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti margarin i čokoladu za kuvanje pa otopiti na pari.
2. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst sneg te postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Zatim dodati malo soli i dobro umutiti.
3. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom, dodati prohlađenu smesu od čokolade, mešavinu brašna i praška za pecivo i promešati.
4. Na kraju dodati prezle, mlevene lešnike, sneg od belanaca i polako promešati
varjačom.
5. U okrugao kalup prečnika 24 cm obloženog papirom za pečenje sipati pripremljenu
smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa u nju dodati maskarpone sir, seckane lešnike, eurokrem i polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je poprečno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore.
2. Svaku koru poprskati mešavinom mleka, šećere i ruma.
3. Natopljene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
4. Bočne stranice torte premazati preostalim filom i preliti glazurom od čokolade (otopiti čokoladu sa malo ulja).