Start Deserti Preukusno zadovoljstvo: Šarene kocke

Preukusno zadovoljstvo: Šarene kocke

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:

Za koru:
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
2 kašike čokolade u prahu
2 kašike kakaoa
Za beli fil:
8 dl mleka
120 g gustina
100 g bele čokolade
150 g putera
2 dl slatke pavlake
100 g šećera
150 g šećera u prahu
Za čokoladni fil:
200 g mlečne čokolade
150 g putera
5 kašika mleka
4 kašike šećera

Priprema:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa sa 2 kašike šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca i promešati. Dodati brašno, kakao i čokoladu u prahu i polako promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa razliti u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12 min.
5. Pečenu koru vertikalno preseći napola.
Beli fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa gustinom, pa sipati u ključalo mleko i nastaviti
sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Šećer u prahu umutiti sa puterom, dodati u ohlađeni fil i izmiksati. Na kraju dodati
šlag od slatke pavlake i polako promešati.
Čokoladni fil:
Sjediniti izlomljenu čokoladu, mleko, šećer i puter, pa rastopiti na pari.
Finalni postupak:
Koru premazati sa 1/2 belog fila, zatim preko njega preliti 1/2 prohlađenog crnog fila, pa isti postupak filovanja ponoviti još jednom.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net