Start Deserti Vanil-torta – neodoljiva i fina poslastica

Vanil-torta – neodoljiva i fina poslastica

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana
  • 90 minuta
  • mirovanje 5 h
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
100 ml mleka
rendana kora od jednog limuna
2 vanil-šećera
1 prašak za pecivo
Fil
800 ml mleka
4 pudinga od vanile
rendana kora od jednog limuna
300 ml slatke pavlake
3 vanil-šećera
200 g margarina
Dekoracija
150 g bele čokolade za kuvanje
50 g crne čokolade

Priprema:

Kora
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, rendanu koru limuna i mleko pa uz neprestano mešanje postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo.
3. U umućenu masu dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom. Sipati u okrugao kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Fil
1. U odgovarajuću posudu sipati 600 ml mleka pa ostaviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mleka sa pudingom od vanile, sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje da se masa zgusne.
2. U zgusnutu masu dodati rendanu koru limuna i vanil-šećer, izmešati i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen fil dodati margarin omekšao na sobnoj temperaturi i umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
Finalni postupak
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu pa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti da se stegne u frižideru.
2. Zatim, tortu izvaditi iz kalupa i preliti otopljenom belom čokoladom. Odozgo naneti otopljenu tamnu čokoladu i dekorisati po želji.