Start Deserti Ukusni posni desert: Oranž torta

Ukusni posni desert: Oranž torta

Foto: Bakini slatkiši
Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za kore:
3 čaše (od 2 dl) brašna
1 kašika sode bikarbone
1 kašika kakaoa
2 čaše šećera
2 čaše kisele vode
2 vanil-šećera
Za fil I:
6 kašika džema od kajsija
150 g čokolade
Za fil II:
1 l soka od pomorandže
3 pudinga od vanile
4 kašike gustina
250 g margarina
8 kašike šećera u prahu
Za dekoraciju:
200 g posnog šlaga
3 dl kisele vode

Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućem sudu pomešati brašno sa sodom bikarbonom, kakaom, šećerom, i vanil-šećerom pa sipati kiselu vodu i sve zajedno promešati žicom.
2. Dobijenu smesu podeliti na dva dela, te izliti polovinu u papirom za pečenje obložen pravougaoni pleh (36×36) i peći koru u rerni zagrejanoj na 180 C oko 10-15 minuta.
3. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil I:
1. Otopiti čokoladu u sudu na pari a zatim umešati džem od šljiva i promešati.
Fil II:
1. U šerpu sipati 8 dl soka od pomorandže i zagrevati do ključanja.Potom umešati prašak za puding od vanile i gustin rastvoren u ostatku soka pa mešati dok se ne zgusne.
2. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Finalni postupak:
1. Ohlađene kore preseći poprečno da se dobiju četiri.
2. Premazivati kore prvo filom I a zatim filom II i ređati jednu na drugu.
3. Tortu dekorisati umućenim posnim šlagom.