Sastojci:
300 g brašna
185 g putera
3 kašike šećera
500 ml vode
2 vanil-šećera
rendana kora od jednog limuna
4 jajeta
1/2 praška za pecivo
400 g marmelade od šipka
Priprema:
1. U šerpi sjediniti vodu, šećer i puter pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine.
2. Postepeno dodavati brašno neprekidno mešajući žicom za mućenje dok se smesa ne zgusne. Ostaviti je da se ohladi.
3. U ohlađenu smesu postepeno dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena masa. Na kraju ubaciti vanil-šećer, prašak za pecivo i rendanu koricu limuna.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na papiru za pečenje oblikovati krofne.
5. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Tokom pečenja prvih dvadesetak minuta ne otvarati rernu kako krofne ne bi pale.
6. Prohlađene krofne filovati marmeladom od šipka.