Start Predjela Ostalo Slani užitak: Rumeni kroketi od krompira

Slani užitak: Rumeni kroketi od krompira

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
400 g belog krompira
200 g mlevenog pilećeg belog mesa
2 struka mladog luka
1 žumance
1 kašika parmezana
200 g prezle
so
ulje
Za preliv:
100 ml majoneza
100 ml pavlake
1 kiseli krastavac

Priprema:
1. Krompir obariti zajedno s ljuskom, a potom ga oguliti i ispasirati.
2. Mladi luk očistiti i iseći na kolutove, pa propržiti na malo ulja. Dodati mlevenu piletinu, te i nju kratko propržiti uz neprekidno mešanje.
3. Prohlađenu piletinu sjediniti s krompir-pireom, dodati žumance, parmezan i malo soli po ukusu, pa dobro izmešati. Ukoliko je smesa topla, ostaviti je da se prohladi.
4. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati krokete, pa ih uvaljati u prezle.
5. U tiganju ugrejati malo ulja i spuštati u njega po nekoliko oblikovanih kroketa i pržiti ih dok blago ne porumene sa svih strana.
6. Posebno pripremiti preliv. Umutiti majonez s pavlakom, te umešati rendani kiseli krastavac.
7. Pržene krokete poslužiti s prelivom.