Sastojci:
2 veze blitve
1 struk praziluka srednje veličine
2 šargarepe
300 g šampinjona
60 g tarane
300 g pelata paradajza
1 puna kašika seckane mirođije
2 kašike soka od limuna
2 kašike brašna
1 l supe od povrća
so
Priprema:
1. Praziluk iseći na kockice, šargarepu izrendati na krupno rende, šampinjone iseći na listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk, a potom dodati šargarepu i pržiti je dok ne omekša.
3. Ubaciti šampinjone i pelat paradajza, pa dinstati na umerenoj temperaturi dok pečurke ne omekšaju.
4. Dodati taranu i začine po ukusu, te nastaviti s dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok tarana ne nabubri.
5. Listove blitve očistiti i popariti vrelom vodom da bi omekšali.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti, po dnu rasporediti nekoliko listova blitve, premazati ih polovinom fila od povrća i tarane, a potom prekriti drugim redom blitve. Naneti preostali fil i završiti s blitvom.
7. U posebnoj šerpi na malo ulja propržiti brašno, ubaciti mirođiju, pa i nju kratko propržiti. Postepeno dolivati supu od povrća neprekidno mešajući dok se ne dobije ređi sos. Na kraju dodati sok od limuna i malo soli po ukusu.
8. Složenac iseći na kocke i preliti sosom od mirođije. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 min.