Start Predjela Ostalo Dekorativno i ukusno predjelo – smoki rolat

Dekorativno i ukusno predjelo – smoki rolat

Foto: Pošalji recept
Foto: Pošalji recept
  • 70 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
4 jajeta
4 kašike brašna
50 ml jogurta
pola praška za pecivo
so
Fil
4 žumanceta
2 kašike pavlake
200 g krem sira
1 kesica smokija s kikirikijem
100 g štapića s kikirikijem
7 kuvanih jaja
Ostalo
100 g krem sira
tvrdi sir po potrebi

Priprema:

Kora
1. Umutiti žumanca s jogurtom i posoliti po ukusu. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo, pa smesu dobro promešati varjačom.
2. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, te uz neprestano mešanje dodavati prethodnoj smesi.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smesu.
4. Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
5. Pomoću papira za pečenje i kuhinjske krpe pečenu koru uviti u rolat, a zatim je ostaviti da se ohladi.
Fil
1. Žumanca penasto umutiti s pavlakom i kuvati ih na pari uz neprestano mešanje.
2. Kad se postigne odgovarajuća gustina (nakon 6-7 minuta), skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen fil dodati krem sir i samleven smoki, a potom sve dobro promešati.
Finalni postupak
1. Rolat odviti, skinuti papir za pečenje i premazati pripremljenim filom.
2. Uz rub poređati kuvana jaja, a na ostatak kore uzdužno poređati štapiće i malo ih utisnuti u fil.
3. Lagano uviti u rolat, umotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru 5-6 sati da se stegne.
4. Ohlađen rolat premazati krem sirom i odozgo narendati sir.