Sastojci:
Kora
4 jajeta
50 g brašna
50 g gustina
125 g šećera
Fil od lešnika
300 g lešnika
100 ml mleka
1 vanil-šećer
1 kašika ruma
150 g margarina
Fil od jaja
6 žumanaca
150 g šećera
3 kašike brašna
600 ml mleka
Ostali sastojci
2 šlaga
250 g pti ber keksa
200 ml mleka
Priprema:
Kora
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca i promešati.
3. Zatim dodati gustin i brašno te polako promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12 min.
Fil od lešnika
1. Lešnike propržiti i samleti.
2. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao margarin pa umutiti mikserom.
Fil od jaja
1. U šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.
Finalni postupak
1. Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne.
2. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko fila od jaja.
4. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga.
5. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.