Start Deserti Prava srpska poslastica: Čokoladna pita s rakijom

Prava srpska poslastica: Čokoladna pita s rakijom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
1 pakovanje gotovog prhkog testa
3 jajeta
120 g šećera
1 kašika šećera u prahu
150 g brašna
prstohvat soli
5 kapi arome vanile
400 ml mleka
150 g jogurta
150 g čokolade za kuvanje, naseckane
2 kašike trešnjevače ili neke voćne rakije
malo putera

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj radnoj površini pa stavite u kalup za pečenje. Izbockajte viljuškom, pokrijte papirom za pečenje i opteretite pasuljem.
2. Pecite 20 minuta pa odstranite papir i pasulj te nastavite da pečete još 5 minuta. Ostavite da se ohladi.
3. Za fil u vatrostalnoj posudi penasto ulupajte jaja sa šećerom. U smesu prosejte brašno, šećer u prahu i so, dodajte aromu vanile pa sve pomešajte.
4. Kratko zakuvajte mleko s jogurtom pa sve umutite zajedno sa smesom s jajima. Stavite na paru pa mešajte krem dok se ne zgusne. Na pari zatim rastopite čokoladu s rakijom, pa umutite u krem.
5. Premestite posudu u jednu veću ispunjenu hladnom vodom i ohladite. Sipajte krem na pečeno testo i ukrasite čokoladnim mrvicama ili punjenim dražejama.