Start Deserti Čizkejk od borovnice i aronije

Čizkejk od borovnice i aronije

Foto: Torte i kolači
Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za podlogu:
50 g bele čokolade
75 g putera
150 g muslija s ukusom meda
Za fil:
200 g borovnica
600 g neslanog krem sira
300 g milerama
3 kesice želatina
75 g šećera
1 puding od vanile
2 kašike sirupa od aronije
500 ml vode

Priprema:
Podloga:
1. Puter otopiti u šerpici, dodati komade bele čokolade i blago izmrvljen musli, pa dobro promešati i sipati u kalup za tortu obložen pek-papirom.
2. Smesu s muslijem lagano utapkati da poprimi oblik kalupa i ostaviti da se hladi u frižideru oko 45 minuta.
Fil:
1. Borovnice oprati i ostaviti ih da se dobro ocede.
2. U odgovarajućoj posudi mikserom na laganoj brzini umutiti krem sir s mileramom. Dodati želatin pripremljen po uputstvu s kesice i šećer, pa mutiti još nekoliko minuta.
3. U šerpu sipati 400 ml vode, dodati sirup od aronije i kuvati dok ne provri.
4. U ostatku vode razmutiti puding od vanile, pa zakuvati u ključalu vodu i mešati dok se ne zgusne. Pripremljen puding ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađen puding umešati u krem od sira, dodati borovnice i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak:
1. Fil sipati preko podloge od muslija i ostaviti da se dobro ohladi.
2. Po želji dekorisati svežim borovnicama i bobicama aronije.