Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, a reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav uništava ljudsko zdravlje. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je mast u nekim segmentima zdrava za ljudsko telo. Naravno s njom ne treba preterivati, ali zbog ovih stvari zaslužuje biti deo svakog domaćinstva.
1. Svinjska mast je po svom sastavu 40 % zasićena masnoća, dok je (radi poređenja) kokosovo ulje 85 % zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego npr. u maslacu.
2. Svinjska mast ima vrlo visoku tačku sagorevanja, tačnije svoju strukturu ne menja i prilikom zagrevanja iznad 250°C. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju.
Naravno ne preporučije se konzumiranje pržene hrane u velikim količinama, a kada to radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.
3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su našem telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini nego što su je koristili naše bake i deke.
Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je reč o zasitnoj namirnici koja stvara duži osećaj sitosti, a prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D bitan za apsorpciju kalcijuma.