Sastojci:
Testo
40 g svežeg kvasca
250 ml mleka
100 ml vode
3 kašike šećera
100 g putera
4 žumanceta
2 vanil-šećera
1limun (kora)
1 pomorandža (kora)
1 kašičica soli
750 g brašna
Fil
250 g marmelade od kajsija
100 g mlevenih badema
100 g suvog grožđa
Premaz
1 jaje
Priprema:
1. Razmutiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ostaviti ga da nadođe.
2. U vanglici za mešenje sjediniti puter sa polovinom brašna pa dobro izmešati da bi se dobila mrvičasta smesa. Dodati žumanca, rendanu koru limuna i narandže, vanil-šećer i so.
3. Sipati nadošao kvasac te postepeno dodavati preostalu količinu brašna i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe 30 minuta.
4. Potom testo podeliti na tri dela pa svaki deo premesiti i oblikovati jufke. Prekriti ih krpom i ostaviti da miruju 20 minuta.
3. Uzeti jednu jufku i istanjiti oklagijom u pravougaonik, premazati je trećinom marmelade, posuti trećinom badema i suvog grožđa pa urolati. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
4. Punjeno testo uplesti pa smotati u krug, a krajeve podviti da se slepe. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa prebaciti u nju punjenu pletenicu. U sredinu staviti modlu za krofnu pa ostaviti 20 minuta da nadođe.
5. Nadošlu pletenicu premazati umućenim jajetom. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok blago ne porumeni, potom je prekriti folijom i nastaviti pečenje još 15 minuta.