Sastojci:
Za testo:
2 šolje mekog brašna (tip 400)
½ šolje šećera
100 ml ulja
150 ml crnog vina
1/2 kvasca
navrh noža karanfilića u prahu
1/4 kafene kašičice cimeta
Za fil:
1 šolja džema od šipurka
1 kašika brašna
Za dekoraciju:
šećer u prahu
Priprema:
Testo:
1. U činiji pomešati sve sastojke i zamesiti srednje tvrdo testo. Po potrebi dodati još malo vina. Umešeno testo ostaviti da odmara oko 30 minuta.
2. Nakon tog vremena premesiti testo i ostaviti još pola sata da odmara. Naraslo testo premesiti i treći put pa ostaviti još 30 minuta.
3. Nadošlo testo rastanjiti oklagijom na debljinu prsta, te filovati s džemom od šipurka u koji je umešana kašika brašna.
4. Filovano testo uviti u štrudlu i staviti u kalup za kuglof (ako kalup nije silikonski, treba ga podmazati i posuti prezlom). Ostaviti da odstoji još pola sata u kalupu.
5. Zagrejati rernu na 200ºC i peći oko pola sata. Zatim sniziti temperaturu na 180ºC i peći još pola sata.
6. Pečen kuglof ostaviti u kalupu da se prohladi, pa ga tek onda izvaditi i posuti šećerom u prahu.