Sastojci:
Testo
375 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g putera
1 jaje
60 g šećera u prahu
sok i kora od pola limuna
75 ml mleka
Fil
200 g mlevenog maka
120 g šećera
110 ml mleka
ribana korica od jednog limuna
Priprema:
Testo
1. U vanglici sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati puter isečen na kockice, pa utrljati u suve sastojke da bi se dobila mrvičasta smesa.
2. Dodati jedno jaje, sok i rendanu koru limuna i promešati. Postepeno sipati malo mleka i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 minuta.
Fil
1. U šerpu sipati mleko i šećer, pa kuvati dok ne proključa.
2. Skloniti s ringle, dodati mak i rendanu koru limuna, te dobro izmešati i ostaviti po strani da se hladi.
Finalni postupak
1. Odstojalo testo podeliti na tri jufke.
2. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati trećinom fila od maka. Okruglim zupčastim nožem podeliti na 16 trouglova, pa ih smotati u kiflice.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kiflice. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180°C dok blago ne počnu da rumene.
Napomena: Za pripremu testa nije potrebno toliko tečnosti. Dodati mleka po potrebi. – savetuje Marijana Savić, koja je pripremala kiflice po ovom receptu.