Start Deserti Izdašni desert: Venecija štangle

Izdašni desert: Venecija štangle

Foto: Bakini Slatkiši
Foto: Bakini Slatkiši

Sastojci:
Za koru I:
6 belanaca
6 kašika šećera
100 g kokosa
5 kašika brašna
Za koru II:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
½ praška za pecivo
Za fil:
6 žumanaca
150 g šećera
5 kašika mleka
1 vanil-šećer
200 g margarina
Za glazuru:
150 g čokolade
50 g margarina
5 kašika mleka

Priprema:
Kora I i II:
1. Ulupati 6 belanaca sa 6 kašika šećera u čvrst sneg, dodati kokos i 5 kašika brašna te sve izmešati.
2. Smesu sipati u pravougaoni pleh (25 x 35 cm) obložen papirom za pečenje te poravnati.
3. Posebno umutiti 4 belanceta sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca, a na kraju umešati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo.
4. Dobijenu smesu naneti preko mase s kokosom i sve zajedno staviti u rernu zagrejanu na 200°C da se peče 15-20 min.
Fil:
1. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mleko i kuvati na pari dok se ne zgusne. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti margarin s vanil-šećerom, pa ga spojiti s kremom od žumanaca.
Finalni postupak:
1. Koru ravnomerno premazati filom.
2. Otopiti čokoladu s margarinom i mlekom i preliti preko fila.
3. Ostaviti kolač da se ohladi i stegne, pa ga iseći na štangle.