Sastojci:
Za kore:
14 belanaca
400 g badema
400 g šećera
Za fil:
14 žumanaca
200 g šećera
100 g mlevenih lešnika
250 g margarina
50 g čokolade
5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
100 g čokolade
ISPROBAJTE I… Kolač koji se ne peče: Keks kolač sa bademom
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 7 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U šlag od belanaca dodati 200 g mlevenih badema i polako promešati varjačom.
3. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC 20 min. Koru ostaviti da se ohladi te je vertikalno preseći kako bi se dobile dve kore.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i podeliti je na dva dela.
Fil:
1. Žumanca i šećer umutiti mikserom, a potom ih kuvati na pari dok se fil ne zgusne.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen krem dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati mlevene lešnike i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati četvrtinom fila, pa preko fila ravnomerno rasporediti četvrtinu šlaga od slatke pavlake. Isti postupak (kora-fil-šlag) ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal.
3. Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net