Start Vaši recepti Kokos kocke sa jagodama

    Kokos kocke sa jagodama

    Foto: Torte i kolači
    Foto: Torte i kolači
    • 70 minuta
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kora
    5 belanaca
    5 kašika šećera
    2 kašike brašna
    1 kašičica praška za pecivo
    100 g kokosa
    200 ml mleka za prelivanje
    Fil I
    500 g jagoda
    200 g šećera
    2 pudinga od jagoda
    250 ml vode
    Fil II
    5 žumanaca
    7 kašika šećera
    2 vanil-šećera
    5 kašika gustina
    500 ml mleka
    200 g putera
    100 g šećera u prahu
    Dekoracija
    200 g šlaga
    300 ml kisele vode

    Priprema:

    Kora
    1. Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i još miksati. Potom umešati brašno s praškom za pecivo i kokos, pa sve lepo sjediniti.
    2. Dobijenu smesu usuti u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju i peći koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
    3. Pečenu koru odmah preliti hladnim mlekom i ostaviti da se ohladi.
    Fil I
    1. Jagode usitniti blenderom, dodati šećer i kuvati. Posebno rastvoriti prašak za puding u vodi, pa sipati u proključalu masu. Mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti s vatre.
    Fil II
    1. Žumanca umutiti sa šećerom, gustinom i 100 ml mleka, te ukuvati u preostalo proključalo mleko na šporetu.
    2. Penasto izmiksati puter sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca i mleka.
    Finalni postupak
    1. Šlag ulupati s kiselom vodom.
    2. Na koru naneti fil I i poravnati, premazati filom II i dekorisati umućenim šlagom.