Sastojci:
500 g šargarepe
2 jabuke
250 g smeđeg šećera
2 vanil-šećera
1 želatin
sok i korica od jedne narandže
Priprema:
1. Šargarepu oguliti i iseći na kockice, staviti je u šerpu i naliti vodom da ogrezne. Kuvati na umerenoj temperaturi dolivajući vodu po potrebi dok ne omkeša.
2. Jabuke takođe oguliti i iseći na kockice, pa dodati u šerpu sa šargarepama. Nastaviti s kuvanjem još 10 min. dok i jabuke ne omekšaju.
3. Potom povrće procediti i s malo tečnosti od kuvanja izmiksati u blenderu.
4. Dobijenu kašu vratiti u šerpu, dodati sok i rendanu koru narandže, ubaciti smeđi šećer i vanil-šećer, te nastaviti s kuvanjem dok se marmelada ne zgusne.
5. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i promešati da nabubri, pa dodati u šerpu s marmeladom i promešati.
6. Toplu marmeladu razliti u sterilisane tegle i zatvoriti.
7. U veću šerpu postaviti platnenu krpu, pa preko nje poslagati tegle. Naliti vodom tako da prekriva poklopce tegli i kuvati nakon što proključa još 10 min. Potom tegle izvaditi i odložiti na hladno i tamno mesto.