Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svetu i ima neobičnu aromu koja je lako prepoznatljiva. Ova biljka ima brojne blagodeti i lekovita svojstva, zbog čega bi trebalo da ga konzumirate što češće, najbolje svakodnevno. Iako ga možete koristiti kao začin i dodatak jelima, čaj od đumbira je, takođe, veoma ukusan i lekovit.
Aromatični đumbir, začin intenzivnog i pomalo paprenog ukusa, ima nezamenjivo mesto u azijskoj kuhinji. Nekoliko naučnih istraživanja potvrdilo je protivupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga lekovita dejstva ovog začina. Đumbir ne sadrži toksine i za sada nisu utvrđene nikakve nuspojave ovog začina. Ipak, za vreme trudnoće trebalo bi ograničiti njegovu upotrebu.
Čaj od đumbira predstavlja jedan od najzdravijih napitaka koji pročišćava telo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Takođe, konzumiranje ovog začina smanjićete želju za slanim i slatkim namirnicama.
Da biste pripremili čaj od đumbira, uzmite jedan komad đumbira s korom i izrendajte za jednu kašičicu. Sipajte u šolju, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji dva minuta. Nakon toga, čaj procedite ili ostavite da se komadi đumbira slegnu na dno šolje.
Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili pomorandža mogu poboljšati ukus čaja, ali i njegovu lekovitost.
Za šta je sve dobar ovaj lekoviti čaj pročitajte OVDE