Sastojci:
3 tikvice
150 g trapista
so, origano, biber, mirođija
1 supena kašika pavlake
2 jaja
Za bešamel:
3 supene kašike ulja
25 g putera
2 čena belog luka
5 dl mleka
3 kašike brašna
2 kašičice soli
½ kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
1. Za pripremu bešamela potrebno je: sitno iseckan beli luk propržiti na ugrejanom ulju i puteru, tek toliko da promeni boju i fino zamiriše. Čim luk krene da dobija boju dodati brašno i mleko, sve vreme mešajući, vodeći računa da ne bude previše gusto. Posoliti, dodati muskatni oraščić i sve dobro sjediniti. Od bešamela odvojiti 2-3 kašike za kasniju pripremu.
2. Tikvice dobro oprati i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje 20-30 minuta.
3. Dno vatrostalne činije premazati sa malo putera i poređati tikvice. Na tikvice dodati bešamel, origano i narendan trapist. Zatim, ponovo ređati tikvice, dodati bešamel, sitno seckanu mirođiju i rendan trapist. Postupak ponavaljati dok ima materijala, vodeći računa da se origano i mirođija smenjuju po slojevima. Poslednji sloj ostaviti ne prelivati bešamelom, već tikvice samo blago posoliti. Peći u ugrejanoj rerni oko 30 minuta, na 200 stepeni C.
4. Za to vreme umutiti jaja, dodati bešamel, pavlaku, so, biber i sve dobro sjediniti. Posle 20 minuta pečenja, tikvice preliti pripremljenom smesom i vratiti u rernu, još 10-ak minuta tj. da površina dobije finu, zlatno-rumenu boju.
Uživajte u lepom zalogaju. Prijatno!