Sastojci:
400 g brašna
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
180 ml tople vode
maslinovo ulje, biber
smokve
pršuta
bosiljak
med
Priprema:
1. Kvasac potopiti u toplu vodu, dodati šećer, promešati i ostaviti da zapeni.
2. U posudu usuti brašno i so, dobro promešati, a zatim dodati kvasac i malo ulja.
3. Umesiti testo tako da postane glatko i elastično pod rukom (10-ak minuta). Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
4. Smokve oprati i iseći na komade (četvrtine ili osmine).
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i ugrejati rernu na 250º C.
6. Nadošlo testo rastanjiti rukama na debljinu oko 1 cm i prebaciti na pleh.
7. Peći 6-7 minuta (toliko da počne da raste i postane rumeno), pa izvaditi iz rerne. Naizmenično poređati polovinu pripremljenih smokvi i šnite pršute. Sve začiniti sa malo bibera, blago preliti uljem i medom.
8. Nastaviti pečenje na 200º C dok testo ne dobije rumenu boju sa svih strana, a smokve blago svenu.
9. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi par minuta i dodati preostale sveže smokve i po koju šnitu pršute, prema ukusu. Sve ukrastiti listovima svežeg bosiljka i blago preliti uljem.